Waarom duiken alle autoriteiten tegelijk op Rederij MSC?

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat Rijkswaterstaat rederij MSC aansprakelijk stelt voor de schade die is veroorzaakt doordat een van hun schepen ter hoogte van het Duitse eiland Borkum containers verloor. Eerder al stelde de gemeente Vlieland MSC aansprakelijk.

Naast voorgaande civiele stappen én wetende dat de Duitse justitie reeds een strafrechtelijk onderzoek is gestart, wordt ook door de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport én de Maritieme Politie een strafrechtelijk onderzoek naar het incident uitgevoerd.

Het gaat maar door. Iedereen duikt er bovenop en verricht eigen onderzoek. Helaas zie ik dat in grotere en mediagevoelige zaken vaker gebeuren. Mijn conclusie is dat de vele onderzoeken, waarbij iedereen op zijn eigen eilandje bezig is en er weinig informatie wordt gedeeld, veel extra (belasting)geld kosten en zelden leiden tot meer of betere informatie en uitkomsten. Daar komt bij dat wat mij betreft de vraag of strafrechtelijk onderzoek en/of strafrechtelijke vervolging nog wel wat toevoegt vaker gesteld en negatief beantwoord zou moeten worden.

Laatste In het nieuws